Oleje, octy a iné prísady
Kód: 9788071458456Podrobný popis
Tak d´ Albignac začal chodiť z domu do domu, nesúc si v škatuli aromatické oleje a octy, sójovú omáčku, kaviár, hľuzovky, sardely, kečupy, ba aj výpek z mäsa a žĺtky na majonézu. Podľa Oxford English Dictionary ochucovadlá či koreniny sú "prísady, ktoré jedlu dávajú výraznú alebo lákavú chuť. Koreniny sa väčšinou pridávajú počas prípravy jedla, zatiaľ čo chuťovými prísadami sa jedlo dochucuje až pri stolovaní. Pri ochucovaní treba zmiešať vhodné chute a vône tak, aby jedna nebola výraznejšia než druhá. Prísady sa rozdeľujú podľa ich prevládajúcej chute na slané, kyslé, horké, sladké a štipľavé. Kyslá, niekedy i horkastá chuť je typická pre octy, extrakty a omáčky s octovým základom. Sladká a kyslá, zároveň i trochu štipľavá je talianska ovocná horčica. Štipľavú chuť dáva jedlám horčica, čierne i biele korenie a, pravdaže, čili papričky. V juhovýchodnej Ázii si nevedia predstaviť kuchyňu bez rybej omáčky, niektorých druhov korenia a aromatických byliniek. Soľ a olej sú hlavnými prísadami od Blízkeho východu po Indiu. Okrem nich sa hojne používajú niektoré druhy miestneho korenia či aromatických bylín. Pokrmy sa okyseľujú octom a citrónovou šťavou. Mnohé koreniny bežné na Ďalekom východe sú u nás ešte stále neznáme. Ich štipľavá aróma sa môže spočiatku zdať rušivá, varením a kombináciou s pokrmom sa však zjemňuje. Oplatí sa vyskúšať rôzne sójové a čili omáčky. Používajú sa však v malom množstve. Táto knižka prináša základné informácie o známych i menej známych prísadách a mala by byť inšpiráciou pri príprave rozličných druhov olejov a aromatických octov.
Rok vydania: 2004 ISBN: 8071458457 Rozmer: 125×160 mm
Počet strán: 40 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina
Vydal:slovart Kategória: kuchárske knihy
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.